Keks na białkach

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Poszukuję przepisów, które są niezawodne, jak na ten keks.

Składniki:

  • ● niepełne 3 szkl. mąki
    ● 8 białek
    ● 2 szkl. cukru
    ● cukier waniliowy
    ● 25 dag masła
    ● 25 dag orzechów laskowych lub włoskich
    ● 2 łyżki oliwy
    ● 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    ● tłuszcz do formy

Keks na białkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło roztapiamy na małym ogniu, mieszamy z oliwą. Studzimy.
  • 2. Białka wlewamy do miski i ubijamy, aż powstanie sztywna piana. Następnie porcjami wsypujemy cukier oraz cukier waniliowy i ucieramy ok. 15 minut drewnianą pałką.
  • 3. Cały czas ucierając, powoli wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wlewamy masło. Dodajemy pokrojone orzechy.
  • 4. Ciasto przekładamy do dwóch niedużych natłuszczonych keksówek. Pieczemy 40-50 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 °C.

Porady

RADY Justyny Pac Orzechy możemy zastąpić dowolnymi ulubionymi bakaliami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_12-2012

Komentarze

Podobne przepisy