Keks migdałowy z cynamonem i kandyzowanymi owocami

0 (0 ocen)

Wilgotny i aromatyczny... pyszny,świąteczny.

Składniki:

  • 250 g margaryny
    180 g cukru pudru
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    szczypta soli
    5 jajek
    200 g całych migdałów
    250 g mąki
    2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka mielonego cynamonu
    12 łyżek mleka
    100 g kandyzowanej mieszanki owocowej lub mieszanki bakaliowej
    mąka do oprószenia bakalii
    polewa czekoladowa (ja użyłam polewy z kawałkami wafla)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Keks Desery

Keks migdałowy z cynamonem i kandyzowanymi owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Keks migdałowy z cynamonem i kandyzowanymi owocami 1.
    Migdały zemleć. Miękką margarynę utrzeć z cukrem pudrem,cukrem
    waniliowym i szczyptą soli. Kolejno wbijać do masy jajka,połączyć.
    Migdały połączyć z mąką,proszkiem do pieczenia i cynamonem. Dodawać
    do masy na przemian z mlekiem,wymieszać. Na koniec dodać owoce
    kandyzowane lub bakalie oprószone niewielką ilością mąki ,dokładnie wymieszać.

    Przygotowane ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy keksowej (dług. 30 cm.). Wstawić do nagrzanego piekarnika,piec 60 minut w temp.180 stopni. Zimne ciasto polać polewą czekoladową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować