Co tu dużo mówić....ciasto doskonałe. Tym razem nie puszyste i lekkie ale ciężkie, wilgotne, mocno aromatyczne. Uwielbiam takie. Uwielbiam ciasto marchewkowe pod każdą postacią.
60 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
* 2 keksówki o długości 20 cm
Składniki:
5 jajek
3/4 szklanki oleju
1 szklanka cukru
300 g startej marchewki
100 g pokrojonych śliwek suszonych (moje były moczone w rumie ale mogą być też zwykłe)
50 g rodzynek
50 g posiekanych orzechów włoskich
150 g konfitury pomarańczowej
200 g mąki
150 g kaszy manny
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Keks marchewkowy ze śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić na sztywno. Ubijając dodawać po jednym żółtku. Do drugiej miski włożyć wszystkie pozostałe składniki (mąkę z sodą i proszkiem przesiać), dodać do masy jajecznej i wymieszać. Ciasto przełożyć do foremek wyścielonych papierem do pieczenia. Piec w 180*C przez około 45 minut.
Komentarze