keks marchewkowy ze śliwką

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Co tu dużo mówić....ciasto doskonałe. Tym razem nie puszyste i lekkie ale ciężkie, wilgotne, mocno aromatyczne. Uwielbiam takie. Uwielbiam ciasto marchewkowe pod każdą postacią.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • * 2 keksówki o długości 20 cm

    Składniki:



    5 jajek
    3/4 szklanki oleju
    1 szklanka cukru
    300 g startej marchewki
    100 g pokrojonych śliwek suszonych (moje były moczone w rumie ale mogą być też zwykłe)
    50 g rodzynek
    50 g posiekanych orzechów włoskich
    150 g konfitury pomarańczowej
    200 g mąki
    150 g kaszy manny
    1 łyżeczka cynamonu
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Keks

Keks marchewkowy ze śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywno. Ubijając dodawać po jednym żółtku. Do drugiej miski włożyć wszystkie pozostałe składniki (mąkę z sodą i proszkiem przesiać), dodać do masy jajecznej i wymieszać. Ciasto przełożyć do foremek wyścielonych papierem do pieczenia. Piec w 180*C przez około 45 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Marchewka Orzechy Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować