Keks makowo- pomarańczowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób

Keks to pyszne, mocno bakaliowe ciasto. Tym razem postawiłam na rewelacyjne połączenie maku i pomarańczy. Owocowe wykończenie ciasta nadaje mu nie tylko niecodziennego wyglądu, ale także pysznego smaku. POLECAM!

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Foremka 12x 30 cm
    Składniki:
    • 300 gram mąki tortowej,
    • Mąka do oprószenia skórki pomarańczowej,
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    • 3 duże jajka,
    • 140 gram cukru,
    • 200 gram masła 82%tłuszczu,
    • 150 ml mleka,
    • Ok 35 gram suchego, niebieskiego maku,
    • 100 gram skórki pomarańczowej (najlepiej własnej roboty, gdyż jest bardziej aromatyczna),
    • Olejek pomarańczowy na zapach,
    Kandyzowane pomarańcze:
    • 2 pomarańcze,
    • 2 szklanki wody,
    • 1 szklanka cukru,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Keks

Keks makowo- pomarańczowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowane składniki 1. W misce łączymy ze sobą sypkie składniki, czyli mąkę, mak oraz proszek do pieczenia. Jajka wybijamy do szklanki. Skórkę pomarańczową obtaczamy w mące.
  • dodanie jajka do tłuszczu 2. W oddzielnej misce umieszczamy masło. Dodajemy do niego cukier. Całość miksujemy do uzyskania puszystej masy. Do utartego tłuszczu stopniowo dodajemy jajka.
  • dodanie skórki i olejku 3. Gdy te dokładnie połączą się z masłem do całości dodajemy sypkie składniki oraz wlewamy mleko. Ciasto miksujemy. Na koniec łączymy je ze skórką pomarańczową oraz olejkiem.
  • przed pieczeniem 4. Gotowe ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Keks pieczemy ok 60 minut w 180°C.
    Gotowy studzimy i dekorujemy kandyzowaną pomarańczą.
  • gotowanie 5. POMARAŃCZA: Owoce dokładnie myjemy. Wodę łączymy z cukrem i podgrzewamy w garnku do ich połączenia. Między czasie pomarańczę kroimy w 0,5 cm plastry. Do gotowego syropu wkładamy przygotowane plastry. Gotujemy je na wolnym ogniu około 40 minut. W trakcie gotowania przewracamy je na drugą stronę, by owoce równomiernie nasączyły się cukrem. Gotowe pomarańcze wyjmujemy.
  • wyłożenie na ciasto 6. Po odsączeniu z syropu od razu wykładamy na keksa, aby ładnie się uformowały i przykleiły do ciasta. Po ich zastygnięciu deser jest gotowy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak Pomarańcze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować