Keks makowo-pomarańczowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 10 osób

Ciasto jest proste, smaczne, nie wymaga wiele uwagi.

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • 1 szklanka mąki
    3/4 szklanki cukru pudru
    1 szklanka suchego maku
    150g masła
    4 jajka L
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 krople aromatu pomarańczowego
    1/2 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej

    + do lukru: 1/3 szklanki cukru pudru, odrobina gorącej wody, skórka pomarańczowa do dekoracji

Keks makowo-pomarańczowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i suchym makiem. Jajka i cukier puder miksujemy 2-3 minuty do powstania puchu. Zmniejszamy obroty miksera na najniższe, wsypujemy mąkę z makiem i proszkiem do pieczenia. Nie przerywając miksowania dodajemy roztopione i przestudzone masło oraz aromat. Na końcu dodajemy skórkę pomarańczową, mieszamy drewnianą łyżką.
  • 2. Masę wykładamy do keksówki (u mnie 36 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 50 minut, do suchego patyczka. Studzimy.
  • 3. Cukier puder rozpuszczamy z odrobiną wody, lukrem polewamy ciasto. Posypujemy skórką pomarańczową.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy