ciasto jabłkowo orzechowe, fajne połączenie smaków, chrupiąca kruszonka.Mocno wilgotne, długo zachowuje świeżość. Składniki podaję na dwie formy keksówki o długości 18 cm.
60 min
Składniki:
300 g masła
4 jajka
350g mąki
150 g zmielonych orzechów włoskich
4 jabłka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
180g cukru
Keks jabłkowo orzechowy z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę(długo, ja ucieram robotem ok 7 minut) Następnie dodajemy po jednym jajku i mieszamy do całkowitego połączenia składników.Dodajemy zmielone orzechy mąkę, proszek do pieczenia i dwa starte na grubych oczkach jabłka. Mieszamy. Na koniec dodajemy dwa kolejne jabłka pokrojone w kostkę.Ciasto przekładamy do przygotowanych foremek i posypujemy wierzch kruszonką. Pieczemy 40-45 min w 180st.
Komentarze