Keks jabłkowo orzechowy z kruszonką

0 (0 ocen)

  • 60 min

ciasto jabłkowo orzechowe, fajne połączenie smaków, chrupiąca kruszonka.Mocno wilgotne, długo zachowuje świeżość. Składniki podaję na dwie formy keksówki o długości 18 cm.

  • 60 min

Składniki:

  • 300 g masła
    4 jajka
    350g mąki
    150 g zmielonych orzechów włoskich
    4 jabłka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    180g cukru

    kruszonka

    200 g mąki
    100 g masła
    100 g cukru

Keks jabłkowo orzechowy z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • keks jabłkowy 1. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę(długo, ja ucieram robotem ok 7 minut) Następnie dodajemy po jednym jajku i mieszamy do całkowitego połączenia składników.Dodajemy zmielone orzechy mąkę, proszek do pieczenia i dwa starte na grubych oczkach jabłka. Mieszamy. Na koniec dodajemy dwa kolejne jabłka pokrojone w kostkę.Ciasto przekładamy do przygotowanych foremek i posypujemy wierzch kruszonką. Pieczemy 40-45 min w 180st.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy