1.Mięso dokładnie opłukać , oddzielić od kości i przemielić przez maszynkę razem z marchewką , pietruszką i selerem. Pieczarki opłukać , pokroić w kostkę i podsmażyć. Cebulę pokroić w kostkę również podsmażyć. Wszystko razem wymieszać, dodać żółtka, przyprawy, bułkę tartą a na koniec pianę z ubitych białek, wymieszać. Gotową masę przełożyć do trzech keksówek o wym 23x10 cm. wysmarowanych olejem i posypanych bułką tartą. Piec w 180 stopniach około 40 min.
Wykonanie sosu:
Żurawinę i dżem z czarnej porzeczki zmiksować na jednolitą masę. Dodać chrzan, sok z pomarańcza , musztardę, wymieszać. Doprawić do smaku przyprawami i sokiem z cytryny.
Porady
Rada : do sosu można dodać wino, 20g skórki pomarańczowej kandyzowanej w zastępstwie soku pomarańczowego.
Komentarze