Keks drobiowy

5 (1 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Polecam keks drobiowy jako przystawka

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 6 szt ćwiartek z kurczaka
    1/2 kg pieczarek
    2 marchewki
    2 pietruszki
    1 mały seler
    2 cebule średnie
    4 jajka
    bułka tarta – ile zajmie
    sól.pieprz
    czosnek granulowany
    przyprawa do drobiu

    Sos do pasztetów:

    1 słoiczek żurawiny do mięs
    1/2 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
    2 łyżki chrzanu tartego
    1 łyżka musztardy
    1/4 szklanki soku pomarańczowego
    pieprz biały
    sól, papryka ostra, papryka słodka do smaku
    sok z cytryny
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Keks Przystawki Sosy

Keks drobiowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso dokładnie opłukać , oddzielić od kości i przemielić przez maszynkę razem z marchewką , pietruszką i selerem. Pieczarki opłukać , pokroić w kostkę i podsmażyć. Cebulę pokroić w kostkę również podsmażyć. Wszystko razem wymieszać, dodać żółtka, przyprawy, bułkę tartą a na koniec pianę z ubitych białek, wymieszać. Gotową masę przełożyć do trzech keksówek o wym 23x10 cm. wysmarowanych olejem i posypanych bułką tartą. Piec w 180 stopniach około 40 min.
    Wykonanie sosu:
    Żurawinę i dżem z czarnej porzeczki zmiksować na jednolitą masę. Dodać chrzan, sok z pomarańcza , musztardę, wymieszać. Doprawić do smaku przyprawami i sokiem z cytryny.

Porady

Rada : do sosu można dodać wino, 20g skórki pomarańczowej kandyzowanej w zastępstwie soku pomarańczowego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czarna porzeczka Pieczarki Żurawina Kurczak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować