Keks bananowy z daktylami i słonecznikiem

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Tradycyjny chleb bananowy przygotowany w inny sposób, aby było jeszcze zdrowiej i smaczniej. Kasza i kefir natomiast spowodowały, że keks wyszedł wyjątkowo wilgotny,.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SUCHE::
    - mąka orkiszowa: 110 gramów
    - ziarna słonecznika: 70 gramów
    - proszek do pieczenia (organiczny): 1.5 łyżeczki
    - cynamon (mielony): 1 łyżeczka
    - soda oczyszczona: 0.5 łyżeczki
    - sól morska: 0.5 łyżeczki
    - gałka muszkatułowa (starta): 0.5 łyżeczki
    MOKRE::
    - kefir: 175 mililitrów
    - bulgur: 100 gramów
    - olej (Rapso lub inny wartościowy): 50 mililitrów
    - daktyle: 10 szklanek
    - banany (dojrzałe, średnie): 3 sztuki
    - jajka (organiczne): 2 sztuki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Keks bananowy z daktylami i słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Keks bananowy z daktylami i słonecznikiem 1. Ugotować kaszę według wskazówek na opakowaniu.
  • 2. W dużym naczyniu wymieszać ze sobą wszystkie suche składniki.
  • Keks bananowy z daktylami i słonecznikiem 3. Do naczynia dołożyć mokre składniki jeszcze raz wymieszać.
  • 4. Formę do keksu posmarować tłuszczem i wysypać panierka otrębową.
  • 5. Przelać ciasto do formy i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
  • Keks bananowy z daktylami i słonecznikiem 6. Piec w temperaturze 175°C przez 50 minut.
  • 7. Wyjąć z piekarnika i pozostawić w formie przez 10 minut.
  • 8. Następnie wyjąc z formy i studzić na kratce piekarniczej do całkowitego ostygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Impreza Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować