Keks bananowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Super przepis, kiedy mamy nadmiar bananów

  • 2 godz.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 dojrzałe banany
    2 jajka od szczęśliwych kurek
    1 szklanka cukru
    125 g margaryny
    1/4 szklanki rodzynek
    2 łyżki kandyzowanych skórek pomarańczy
    3 łyżki posiekanych migdałów
    2 łyżki amaretto

Keks bananowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubijamy z cukrem, następnie dokładamy przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia. Kiedy składniki zaczną się łączyć dokładamy miękką margarynę, rozgniecione widelcem banany. Na końcu wsypujemy bakalie i amaretto. Miksujemy, żeby się połączyły składniki.
    Gotowe ciasto przekładamy do wysmarowanej i posypanej kaszką keksówki (26cm)
    Pieczemy około 1 godziny w 180 stopniach C, do tak zwanego "suchego patyczka".
    Ciepłe ciasto posypujemy cukrem pudrem lub polewamy czekoladowym sosem i posypujemy migdałami dla dekoracji,

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy