Keks bakaliowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W jednej misce wymieszać ze sobą mąkę, sól, proszek do pieczenia, sodę.
Następnie dodać orzechy, suszone owoce i wszystko razem dokładnie wymieszać.
W drugiej misce ubić jajka z cukrem, esencją waniliową i z przyprawą korzenną.
Dodać mleko i jeszcze raz wymieszać.
Ubite jajka z przyprawami wlać do miski z bakaliami i wszystko dokładnie wymieszać.
Formę keksową wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć gotową masę, powierzchnię wyrównać i lekko ugnieść.
Następnie wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 60 – 75 minut w temperaturze 150°C, aż nabierze ciemno-miodowego koloru.
Gdyby ,,keks” szybko się rumienił, należy go przykryć w czasie pieczenia papierem do pieczenia.
Po upieczeniu keks wyjąć z piekarnika i pozostawić w formie do całkowitego wystygnięcia.
Komentarze