Keks bakaliowy

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Polecam kazdemu, jest bardzo bakaliowy i bardzo aromatyczny

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - mieszanka orzechów: 2 szklanki
    - mleko: 1 szklanka
    - mieszanka suszonych owoców: 2 szklanki
    - mąka pszenna: 0.5 szklanki
    - sól: 0.25 łyżeczki
    - soda: 0.25 łyżeczki
    - proszek do pieczenia1: 0.25 łyżeczki
    - cukier trzcinowy: 0.33 szklanki
    - jaja duże: 2 sztuki
    - esencja waniliowa: 1 łyżeczka
    - przyprawa korzenna: 0.25 łyżeczki

Keks bakaliowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W jednej misce wymieszać ze sobą mąkę, sól, proszek do pieczenia, sodę.
    Następnie dodać orzechy, suszone owoce i wszystko razem dokładnie wymieszać.
    W drugiej misce ubić jajka z cukrem, esencją waniliową i z przyprawą korzenną.
    Dodać mleko i jeszcze raz wymieszać.
    Ubite jajka z przyprawami wlać do miski z bakaliami i wszystko dokładnie wymieszać.
    Formę keksową wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć gotową masę, powierzchnię wyrównać i lekko ugnieść.
    Następnie wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 60 – 75 minut w temperaturze 150°C, aż nabierze ciemno-miodowego koloru.
    Gdyby ,,keks” szybko się rumienił, należy go przykryć w czasie pieczenia papierem do pieczenia.
    Po upieczeniu keks wyjąć z piekarnika i pozostawić w formie do całkowitego wystygnięcia.

Komentarze

Podobne przepisy