keks angielski

  • wyświetlono: 441 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Szybki i smaczny keks

dora_kg
  • 80min

Składniki

Gotowa mieszanka keksowa
150 ml rumu
210 g masła
150g drobnego cukru do wypieków
4 jajka
300 g maki pszennej
15g proszku do pieczenia ( mniej niż 1 łyżeczka)

Sposób przygotowania przepisu:

keks angielski

  • 1. Wieczór wcześniej mieszankę keksową zalać 150 ml rumu.
    mąkę i proszek do pieczenia przesiać, odłożyć na później.
    W misie utrzeć masło. Dodać cukier i ucierać do otrzymania jasnej puszystej masy. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu, do połączeni się składników. Do utartej masy dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać do połączenia, dodać mieszankę keksową i alkohol z pozostały z niej. Ciasto przełożyć do formy keksowej o dł. 28 cm wyłożonej papierem do pieczenia. wyrównać . Piec w temp. 160 stopni C. około 20 minut, następnie zwiększamy temperaturę do 175 stopni C i pieczemy 35-40 minut lub dłużej ( do suchego patyczka)

Porady

Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciemama_mnie_nauczyla

Komentarze

Podobne przepisy

Keks

Dodane przez: rena123

Keks

Prosty przepis na pyszne świąteczne...

Keks

Dodane przez: angelika9

Keks

Ulubione ciastko mojego męża.

Keks

Dodane przez: evi895

Keks

Jest to wypiek mojej mamy. Jego...

ROGALE ANGIELSKIE

Dodane przez: agus11013

ROGALE "ANGIELSKIE"

Nazwałam je "angielskie" bo to...

Keks

Dodane przez: tymbark

Keks

Keks najlepszy na święta i inne...

Keks

Dodane przez: Paulusia

Keks

Świąteczne ciasto, pełne pachnących...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE