Keks angielski

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Oto jeden z przepisów ze zbiorów mojej babci.

Składniki:

  • ok. 20 dag cukru
    ok. 20 dag masła
    20 dag suszonej żurawiny
    20 dag rodzynek
    15 dag orzechów ziemnych
    4 jajka
    35 dag mąki
    ok. 2 dag drożdży
    cytryna
    cukier waniliowy
    po tabliczce gorzkiej i mlecznej czekolady
    tłuszcz i bułka tarta do formy

Keks angielski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rodzynki i żurawinę zalewamy wrzątkiem i odstawiamy. Następnie osączamy, osuszamy i oprószamy mąką. Cytrynę sparzamy, osuszamy,
    skórkę ścieramy na tarce o małych oczkach. Orzechy grubo mielimy.
  • 2. Masło ucieramy z cukrami na puszystą masę. Miksując, wbijamy po jednym jajku. Wsypujemy przesianą mąkę i wkruszamy drożdże. Miksujemy.
    Dodajemy rodzynki, żurawinę, orzechy i skórkę z cytryny. Mieszamy drewnianą łyżką.
  • 3. Keksówkę (o wymiarach 13x40 cm) natłuszczamy i posypujemy bułką tartą.
    Wkładamy ciasto. Pieczemy ok. 75 minut w 175 °C. Studzimy w formie.
  • 4. Czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej, lekko studzimy. Ciasto wyjmujemy.
    Polewamy czekoladą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_12-2011

Komentarze

Podobne przepisy