Keks

0 (0 ocen)

Jest to wypiek mojej mamy. Jego zaletą jest to, że bardzo długo zachowuje świeżość.

Składniki:

  • - 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
    - 250 g margaryny
    - 1 i 1/2 szklanki cukru
    - pół szklanki mleka
    - 5 jajek
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 1 opakowanie cukru waniliowego
    - odrobina aromatu pomarańczowego
    - ok. 40 dag bakalii (wedle uznania) np. rodzynki, orzechy włoskie, morele suszone, kandyzowana skórka pomarańczowa

Keks - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wkładamy margarynę, wsypujemy cukier, wlewamy mleko i zagotowujemy. Garnek wstawiamy do zimnej wody i co jakiś czas mieszamy aż do całkowitego ostudzenia i uzyskania gęstniejącej masy.
  • 2. Następnie do masy dodajemy 5 żółtek, mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, odrobinę aromatu pomarańczowego i miksujemy składniki. Ubijamy pianę z białek. Bakalie mieszamy z dwiema łyżkami mąki. Białka i bakalie dodajemy do ciasta. Całość mieszamy łyżką i przekładamy do dwóch foremek o wymiarach ok. 30x10 cm wyłożonych papierem do pieczenia. Wkładamy do zimnego piekarnika i pieczemy w temp. 170°C przez ok. 65 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy