Keks

  • wyświetlono: 862 |
  • dodany do książki kucharskiej: 10 |
  • polecenia: 0

Jest to wypiek mojej mamy. Jego zaletą jest to, że bardzo długo zachowuje świeżość.

Składniki

- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
- 250 g margaryny
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- pół szklanki mleka
- 5 jajek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- odrobina aromatu pomarańczowego
- ok. 40 dag bakalii (wedle uznania) np. rodzynki, orzechy włoskie, morele suszone, kandyzowana skórka pomarańczowa

Sposób przygotowania przepisu:

Keks

  • 1. Do garnka wkładamy margarynę, wsypujemy cukier, wlewamy mleko i zagotowujemy. Garnek wstawiamy do zimnej wody i co jakiś czas mieszamy aż do całkowitego ostudzenia i uzyskania gęstniejącej masy.
  • 2. Następnie do masy dodajemy 5 żółtek, mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, odrobinę aromatu pomarańczowego i miksujemy składniki. Ubijamy pianę z białek. Bakalie mieszamy z dwiema łyżkami mąki. Białka i bakalie dodajemy do ciasta. Całość mieszamy łyżką i przekładamy do dwóch foremek o wymiarach ok. 30x10 cm wyłożonych papierem do pieczenia. Wkładamy do zimnego piekarnika i pieczemy w temp. 170°C przez ok. 65 minut.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciekeksciasta z bakaliami

Komentarze

Podobne przepisy

Keks

Dodane przez: angelika9

Keks

Ulubione ciastko mojego męża.

Keks

Dodane przez: tymbark

Keks

Keks najlepszy na święta i inne...

Keks

Dodane przez: Paulusia

Keks

Świąteczne ciasto, pełne pachnących...

keks

Dodane przez: lubieplacki

Keks

Sprawdzony przepis, który zawsze...

Dodane przez: kuba stępień

Keks

Łatwy i bardzo dobry keks.

keks

Dodane przez: agarybak76

Keks

Świąteczny wypiek, smaczny i szybki...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE