Pyszny wypiek nie tylko na Boże Narodzenie

Składniki:

  • 250 g mąki
    180 g cukru
    5 jaj
    250 g masła
    1/2 lyżeczki sody oczyszczonej
    1 łyżka mleka
    400 g bakalii

    masło i bułka tarta do formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Keks - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.Oddzielić żółtka od białek.Sodę rozpuścić w podgrzanym mleku.Miękkie masło utrzeć z cukrem. Miksując dodawać po 1 żółtku. Zmniejszyć obroty na najniższe i dodawać stopniowo mąkę, krótko miksując. Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do masy. Na końcu dodać sodę i obtoczone w mące bakalie. Delikatnie przemieszać. Nałożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą keksówki, do 3/4 wysokości. Piec do suchego patyczka, w tym, że po 30 min pieczenia wyciągnąć i zrobić ostrym nożem wzdłuż ciasta nacięcie na ok. 1 cm.Piec dalej. Gotowy keks ostudzić i polukrować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować