Keks jest porostu wyśmienity jeśli nie wierzycie sami się przekonajcie.

Składniki:

  • - 250 g margaryny
    - 1 szklanka cukru
    - 5 jajek
    - kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
    - 2 szklanki mąki pszennej
    - 2 łyżki alkoholu( wódka, rum albo porostu spirytus)
    - skórka z cytryny
    - 500 g bakalii (dowolne jakie chcecie)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Keks - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać.
    Przygotować bakalie. Jeśli mamy gotową mieszankę keksową, należy pokroić bakalie na mniejsze kawałki, ale nie za drobno. Jeśli przygotowujemy mieszankę sami to migdały należy sparzyć wrzątkiem, gdy przestygną obrać ze skórki i posiekać. Kandyzowane skórki i figi pokroić.
    Bakalie wymieszać z 1- 2 łyżkami mąki i odstawić na bok.
    Oddzielić żółtka od białek.Sodę wymieszać z mlekiem.
    Miękką margarynę (masło) utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach dodawać po jednym żółtku. (Każde żółtko miksować co najmniej 1min.)
    Mąkę dodać stopniowo do ubitej masy. (Można miksować mikserem na najniższych obrotach, miksując krótko, tylko do połączenia się składników).
    Białka ubić na sztywną pianę i wmieszać delikatnie do masy szpatułką lub łyżką drewnianą.(dodać skórkę z cytryny do aromatu)
    Na końcu wmieszać delikatnie sodę rozpuszczoną w mleku i obtoczone w mące bakalie.
    Ciasto przełożyć do kek sówki wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. (Ciasta nie powinno być więcej niż max. do ¾ wysokości formy. Ciasto będzie rosło podczas pieczenia).
    Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 min. w temperaturze 180°C, do suchego patyczka. (Po ok. 30 min. pieczenia można na chwilę uchylić drzwiczki piekarnika i szybkim ruchem naciąć ciasto wzdłuż na głębokość ok.1 cm, aby zapobiec nierównemu pękaniu ciasta. Gdyby ciasto za szybko się przyrumieniło z góry, można przykryć je folią aluminiową).
    Po upieczeniu pozostawić w formie, aż lekko przestygnie. Następnie wyłożyć na kratkę z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
    Keks po ostygnięciu można polukrować (cukrem pudrem dobrze wymieszanym z małą ilością gorącej wody lub z sokiem z cytryny) i udekorować bakaliami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować