Keks

  • wyświetlono: 714 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 1

Prosty przepis na pyszne świąteczne ciasto.

portret
  • 12 porcje
  • 90min
  • Łatwy

Składniki

5 jajek
25 dag cukru
25 dag mąki pszennej tortowej
25 dag masła lub margaryny
1 płaska łyżka proszku do pieczenia
1 łyżka spirytusu
1 łyżeczka pasty waniliowej
15 dag orzechów włoskich (łuskanych)
10 dag suszonych moreli
15 dag rodzynek
10 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
10 dag migdałów
tłuszcz i bułka tarta do foremek

Sposób przygotowania przepisu:

Keks

  • 1. Przygotowujemy bakalie: orzechy siekamy, morele kroimy w kostkę. Rodzynki moczymy 15-20 minut w ciepłej wodzie i odsączamy. Migdały zalewamy wrzątkiem, ostawiamy na kilka minut, odsączamy, zdejmujemy skórki i siekamy (można użyć migdałów w słupkach lub w płatkach). Skórkę pomarańczową kroimy w kostkę.
  • 2. Jajka ubijamy z cukrem na puch. Dodajemy wanilię, spirytus, przesianą mąkę z proszkiem oraz stopione i przestudzone masło lub margarynę. Miksujemy. Dodajemy bakalie i dokładnie mieszamy.
  • 3. Ciasto wykładamy do dwóch natłuszczonych i wysypanych tartą bułką foremek tzw. keksówek o wymiarach 20cm x 8cm (wymiary dna foremki).
    Pieczemy 50-60 minut w temperaturze 160 stopni z termoobiegiem (najlepiej sprawdzić szpilką do szaszłyków).

Porady

Jeśli używamy foremek silikonowych, nie trzeba ich natłuszczać.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zyciesezonowe_przysmakiszkola_babcibakalieświętaboże narodzeniełatwe ciastociasto z bakaliamiSwiateczne ciastoszybki keks

Komentarze

Podobne przepisy

Keks

Dodane przez: evi895

Keks

Jest to wypiek mojej mamy. Jego...

Keks po upieczeniu.

Dodane przez: Kamciss

Keks.

Jest to mój pierwszy i z pewnością...

Keks

Dodane przez: tymbark

Keks

Keks najlepszy na święta i inne...

Keks

Dodane przez: Paulusia

Keks

Świąteczne ciasto, pełne pachnących...

keks

Dodane przez: lubieplacki

Keks

Sprawdzony przepis, który zawsze...

Dodane przez: kuba stępień

Keks

Łatwy i bardzo dobry keks.

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE