• Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Jest to mój pierwszy i z pewnością nie ostatni keks jaki zrobiłam. Te sklepowe wydają mi się zbyt słodkie i ciężkie, domowe mają to do siebie, że zawsze są pyszne, delikatne i odpowiednio słodkie.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO::
    - mąka pszenna typ 550 poznańska: 260 gramów
    - cukier kryształ: 190 gramów
    - Masło roślinne w kostce: 250 gramów
    - jajka (żółtka i białka osobno): 5 sztuk
    - proszek do pieczenia: 0.5 łyżeczki
    - bakalie posiekane (orzechy, rodzynki, morele, żurawina itp.): 180 gramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Keks. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukier i masło ucieramy mikserem na gładką masę. Stopniowo dodajemy żółtka.
  • 2. Mąkę i proszek mieszamy ze sobą i przesypujemy do masy wciąż miksując.
  • 3. Dodajemy bakalie i dalej mieszamy.
  • 4. Białka ubijamy na sztywną pianę (można dodać szczyptę soli) i dodajemy do masy poprzez mieszanie łyżką ( NIE MIKSEREM).
  • Keks przed upieczeniem. 5. Formę smarujemy masłem, obsypujemy bułką tartą i przelewamy masę.
  • 6. Pieczemy w 180 stopniach przez 1h 15 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować