• 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Keks - szybki, najeżony bakaliami, z przyprawą do grzańca, oprószony cukrem pudrem - pychota:)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • kostka masła 200 gram
    4 jajka w temp.pokojowej
    2 szklanki mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3/4 szklanki cukru
    rodzynki, żurawina, kilka suszonych fig - w sumie 1,5 szklanki bakalii
    pół łyżeczki przyprawy do grzańca- naprawdę warto
    1 pomarańcza
    cukier puder
Wystaw ocenę:

5 (183 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Keks

Keks - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • keks 1. Z pomarańczy wycisnąć sok. Bakalie umieścić w misce i zalać sokiem z pomarańczy, odstawić na pół godziny. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać
    Masło z cukrem ubić mikserem na jasną masę, dodawać po 1 jajku. Dodać przesianą mąkę z proszkiem, potem wmieszać odsączone bakalie.Dodać przyprawę do grzańca. Ciasto będzie dość gęste keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, równomiernie rozłożyć z niej ciasto. Piec przez 25 minut w temp. 160 st, potem przez około 40 w temp.175 st. Sprawdzić patyczkiem. Oprószyć cukrem pudrem. Pycha!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować