Keks świąteczny

4.5 (150 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 5 min

Keks zawsze kojarzył mi się ze świętami, choć w moim rodzinnym domu, nigdy go nie pieczono. Jednak ja piekę go co roku ;-)

  • 1 godz. 5 min

Składniki:

  • 1 kostka miękkiego masła
    1 szklanka cukru pudru
    225g mąki
    5 dużych jajek
    1 łyżka stołowa proszku do pieczenia
    2 łyżki wódki
    1 buteleczka aromatu waniliowego
    1/2 kilograma dowolnych bakali
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Keks Desery

Keks świąteczny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Białka oddzielić od żółtek. Białka wstawić do lodówki. Ciągle ucierając masą dodawać po jednym żółtku, następnie dodać proszek do pieczenia, mąkę, aromat waniliowy i wódkę. Z pozostałych białek ubić sztywną pianę, po czym delikatnie wmieszać ją do ciasta. No końcu dodać posiekane bakalie. Ja użyłam rodzynek, moreli, żurawiny, suszonych daktyli, kandyzowanej kostki papai i skórki pomarańczowej. Bakalie przed wrzuceniem do masy zawsze obtaczam w łyżce mąki, dzięki temu nie osiądą na dnie cista, a będą równomiernie rozmieszczone po całości. Formę na keks wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Wlać i wyrównać ciasto. Ciasto piec przez około 45 minut w temperaturze 180 stopni do tzw. "suchego patyczka". Gotowe ciasto można polukrować lub polać stopioną czekoladą i posypać skórką pomarańczową lub posiekanymi suszonymi morelami.

Porady

Przepis na keksówkę o wymiarach około 29x11

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KHWS_01-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.49 (165 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Świąteczny keks bakaliowy

4.49 (165 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Świąteczny keks bakaliowy

mariwanna pełen bakalii, przepyszny! 2 godz.

To może cię zainteresować