• 2 godz.

Sprawdzony przepis, który zawsze się udaje :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • mąka pszenna 250 g,
    jajko 5 szt.,
    mleko 1 łyżka,
    cukier 180 g,
    miękka margaryna 250 g,
    soda oczyszczona 1/2 łyżeczki,
    namoczone rodzynki 100 g,
    posiekane orzechy 100 g,
    posiekane suszone owce 100 g
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Keks Desery

Keks - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do osobnego naczynia wsypujemy wcześniej przygotowane i posiekane bakalie, dodajemy 2 łyżki maki, dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok. Do szklanki wlewamy łyżkę mleka, dodajemy sodę, dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok.
  • 2. Do dużej miski dodajemy miękką margarynę, cukier i całość ucieramy na jasną puszystą masę. Następnie dodajemy po 1 żółtku i miksujemy przez ok. 2-3 min. kolejno dodajemy żółtka i dalej miksujemy. Cały czas miksując dodajemy małymi porcjami przesianą mąkę.
  • 3. W osobnym naczyniu białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno, a następnie dodajemy małymi porcjami do masy maślanej i delikatnie mieszamy. Po połączeniu się składników i wchłonięciu piany dodajemy kolejna porcję piany z białek i delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy przygotowane bakalie oraz sodę wymieszaną z mlekiem i delikatnie mieszamy.
  • 4. Ciasto przekładamy do keksówki o długości 30 cm i pieczemy w piekarniku w temp. 180*C przez ok. 60 min. –do suchego patyczka.

Porady

Jeśli lubisz możesz keks polać lukrem i przyozdobić skórką z pomarańczy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rodzynki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować