Keks

  • wyświetlono: 753 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 1

Keks to ciasto z dużą z bakalii (rodzynki, orzechy włoskie, orzechy laskowe, migdały, skórka cytrynowa itp). Nie może się nie udać:)

MagdalenaS

Składniki

250 g margaryny
250 g mąki ( tortowej)
250 g cukru pudru
5 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
otarta skórka z cytryny
trochę cukru waniliowego ( lub pół laski wanilii)
2 łyżki spirytusu
bakalie - w sumie ok 30-40dag

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Sposób przygotowania przepisu:

Keks

  • 1. Mąkę, proszek przesiać. Cukier puder przesiać.
    Bakalie pokroić i obtoczyć delikatnie w niewielkiej ilości mąki.
    Margarynę ucieramy ( w makutrze, ale można także mikserem). Powoli dodajemy cukier, po jednym jajku, mąkę w 5 porcjach. Na koniec dodajemy cukier waniliowy, spirytus, bakalie.
    Podłużną formę - keksówkę- wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto do ok 3/4 wysokości formy. Pieczemy ok 40 minut - najpierw w 160 st C aż ciasto wyrośnie, następnie w 180 st C.
    Wystudzone cukrem pudrem.

Porady

Rodzynki można wcześniej zalać ciepłą wodą lub alkoholem na kilka minut, dobrze odsączyć i obtoczyć mąką.Najważniejsze to to, aby bakalie bardzo dokładnie obtoczyć w mące aby nie opadły na dno ciasta, ale były w całej jego strukturze.
Keks można zamrażać.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zycieszkola_babcimama_mnie_nauczylarodzynkibakalieświętakekscukier puder

Komentarze

Podobne przepisy

Keks

Dodane przez: evi895

Keks

Jest to wypiek mojej mamy. Jego...

Keks

Dodane przez: tymbark

Keks

Keks najlepszy na święta i inne...

Keks

Dodane przez: Paulusia

Keks

Świąteczne ciasto, pełne pachnących...

keks

Dodane przez: lubieplacki

Keks

Sprawdzony przepis, który zawsze...

Dodane przez: kuba stępień

Keks

Łatwy i bardzo dobry keks.

keks

Dodane przez: agarybak76

Keks

Świąteczny wypiek, smaczny i szybki...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE