Keks

4.97 (156 ocen)

  • 40 min

Keks jest bardzo smaczny, szybki w przyrządzeniu. Świetny na każdą okazję a także na Święta Bożego Narodzenia. Na tyle jest fajny że długo zachowuje swoją świeżość i można go zrobić dużo wcześniej.

  • 40 min

Składniki:

  • 20 dag masła lub margaryny,
    20 dag cukru,
    30 dag mąki,
    5 jajek,
    szczypta soli,
    2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    cukier waniliowy
    otarta skórka z cytryny,
    40 dag bakalii (rodzynki, kandyzowany ananas, morele, skórka pomarańczowa , orzechy itp),
    aromat rumowy,
    masło i bułka tarta do formy
    cukier puder lub polewa czy też lukier (przepis na lukier "lukier do piernika, makowca..." do dekoracji wg uznania

    Porcja na długą blachę keksową, lub 2-3 krótkie blaszki keksowe aluminiowe
Wystaw ocenę:

4.97 (156 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Keks Desery

Keks - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i otartą skórką z cytryny oraz z jajkami na jednolitą masę.
  • ciasto keks 2. Do masy jajecznej dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. utrzeć na jednolitą masę. Dodać aromat i bakalie (wcześniej namoczone w ciepłej wodzie i prószone mąką). Utrzeć. Ciasto powinno być gęste
  • przed upieczeniem w krótkiej blaszce 3. Wylać ciasto do blaszek wcześniej wysypanych bułką lub wyłożonych papierem do pieczenia. piec w temp 180 stopni przez 1 godzinę. Jeśli się przypiecze wierzch przykryć folia aluminiową i piec dalej.
  • keks pod koniec pieczenia 4. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem lub polać polewą i ozdobić.
  • gotowy keks 5. Ciasto dlugo utrzymuje świeżość, najlepiej smakuje kilka dni po upieczeniu. Przed Bożym Narodzeniem można je upiec nawet 1-2 tygodnie wcześniej i schować w ciemne i suche miejsce. Bardzo łatwe w przygotowaniu.A im więcej kolorowych bakalii tym będzie wyglądał efektowniej.

Porady

Można dowolnie operować bakaliami, wg uznania , do tego polewać lukrem ( polecam przepis na lukier z przepisu "piernik do piernika, makowca i nie tylko" , wychodzi super i stosuję go do keksa i pierniczków a także makowców), a na lukier posypać kandyzowanymi ananasami lub innymi bakaliami, można także posypać tylko cukrem pudrem lub polać gotową polewą czekoladową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Orzechy Rodzynki Skórka pomarańczowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować