Keftedes w sosie pomidorowym

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

czyli pulpeciki po grecku w sosie pomidorowym

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500g. mięsa mielonego woeprz-woł.
    1 cebula
    pęczek natki pietruszki
    200g. pomidorów pelati
    15g. koncentratu pomidorowego
    1/2 łyżeczki cynamonu
    4 kromki chleba
    60g. sera sałatkowego typu greckiego
    80g. czarnych oliwek
    3 łyżki stołowe brendy
    1 żółtko
    1/4 szklanki mleka
    3 łyżki oliwy z oliwek
    1/2 szklanki wody
    sól,pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Keftedes w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pulpeciki greckie 1. Cebulę kroimy na ćwiartki,siekamy natkę pietruszki.Pokrojoną cebulę wrzucamy do miksera,dodajemy natkę i miksujemy.Rozgrzewamy w garnku dwie łyżki oliwy,wrzucamy połowę zawartości miksera,smażymy mniej więcej dwie minuty,dodajemy pomidory pelati.Zmniejszamy ogień dodajemy koncentrat pomidorowy,wodę i jedną łyżkę brandy,mieszamy,Doprawiamy do smaku.Gotujemy na małym ogniu kilka chwil.
  • w sosie pomidorowym 2. Oliwki kroimy w talarki,ser typu greckiego kroimy w kostkę.Obieramy chleb ze skórki,miąższ chleba wrzucamy do miski,rozdrabniamy dodajemy mleko i drugą połowę mieszanki z miksera,oliwki,ser oraz resztę brandy.Dodajemy mięso mielone,cynamon,żółtko,doprawiamy do smaku,mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.Z masy formujemy pulpeciki.Smażymy wrzucamy do sosu.Dusimy kilka chwil na małym ogniu.Pulpeciki porcjujemy na talerze polewamy sosem podajemy z kluseczkami lub ziemniakami.Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować