Keftedes w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę kroimy na ćwiartki,siekamy natkę pietruszki.Pokrojoną cebulę wrzucamy do miksera,dodajemy natkę i miksujemy.Rozgrzewamy w garnku dwie łyżki oliwy,wrzucamy połowę zawartości miksera,smażymy mniej więcej dwie minuty,dodajemy pomidory pelati.Zmniejszamy ogień dodajemy koncentrat pomidorowy,wodę i jedną łyżkę brandy,mieszamy,Doprawiamy do smaku.Gotujemy na małym ogniu kilka chwil.
2.Oliwki kroimy w talarki,ser typu greckiego kroimy w kostkę.Obieramy chleb ze skórki,miąższ chleba wrzucamy do miski,rozdrabniamy dodajemy mleko i drugą połowę mieszanki z miksera,oliwki,ser oraz resztę brandy.Dodajemy mięso mielone,cynamon,żółtko,doprawiamy do smaku,mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.Z masy formujemy pulpeciki.Smażymy wrzucamy do sosu.Dusimy kilka chwil na małym ogniu.Pulpeciki porcjujemy na talerze polewamy sosem podajemy z kluseczkami lub ziemniakami.Smacznego
Komentarze