Kefirowe ciasto z rabarbarem, białą czekoladą i kruszonką

0 (0 ocen)

Smaczne i wilgotne ciasto ze słodką czekoladą, kwaśnym rabarbarem i kruszonką. Idealne na podwieczorek ze szklanką mleka

Składniki:


  • Suche:
    450 g mąki pszennej typ 450
    220 g cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    100g czekolady białej
    Mokre:
    250 g kefiru
    100 g oleju
    3 jaja
    Oraz: 250 g rabarbaru
    Kruszonka:
    50 g masła
    3 łyżki cukru
    5 łyżek mąki pszennej typ 450

Kefirowe ciasto z rabarbarem, białą czekoladą i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Czekoladę białą posiekać w rozdrabniaczu.
    W jednej misce wymieszać składniki suche. Dodać czekoladę, zamieszać.

    W drugiej misce wymieszać składniki mokre (ogrzane do temp pokojowej).

    Rabarbar umyć, pokroić w kawałeczki. Składniki na kruszonkę zmiksować w rozdrabniaczu.

    Składniki suche wsypać do mokrych, zamieszać niedbale łyżką. Wyłożyć do formy 18x28cm wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać.

    Na wierzchu rozsypać rabarbar, następnie kruszonkę.

    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 45 minut.
    Wystudzić na kratce i pokroić w kwadraty

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy