Kefirowa terrina z nowalijkami

0 (0 ocen)

Taka terrina to samo zdrowie!

Składniki:

  • Składniki na podłużną formę o wymiarach 10 cm x 20 cm:

    1 litr kefiru
    100 ml mleka
    1 i 1/2 opakowania żelatyny ( 1 opakowanie na 1 litr płynu)
    3-4 ząbki czosnku
    4 jajka ugotowane na twardo
    2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
    3 łyżeczki tartego chrzanu
    2 ugotowane młode buraczki
    pół długiego ogórka
    2 łyżki drobno posiekanego świeżego koperku
    sól, pieprz, szczypta cukru

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Kefirowa terrina z nowalijkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kefir wymieszać z rozgniecionymi ząbkami czosnku, przyprawić solą, pieprzem i cukrem. Rozlać go na 3 dość równe porcje.
  • 2. Do jednej porcji dodać ugotowane, starte na tarce jajka, posiekany szczypiorek i 2 łyżeczki chrzanu. Przyprawić.
  • 3. Ugotowane buraczki obrać, pokroić i zmiksować na mus. Połączyć z drugą porcją kefiru i łyżeczką chrzanu. Przyprawić do smaku.
  • 4. Ogórka obrać, usunąć wodnisty środek, resztę zetrzeć na tarce. Dodać do trzeciej porcji kefiru razem z posiekanym koperkiem. Przyprawić do smaku.
  • 5. Żelatynę zalać zimnym mlekiem. Gdy napęcznieje podgrzać do rozpuszczenia, cały czas mieszając. Gdy lekko przestygnie, podzielić ją na 3 równe części i każdą połączyć oddzielnie z porcjami kefiru (jedną z jajkami, drugą buraczkową i trzecią ogórkową).
    Formę wyłożyć folią spożywczą, wylać na dno masę jajeczną, wstawić na chwilę do zamrażalnika (dzięki temu szybciej zastygnie). Gdy zastygnie wylać na nią masę z buraczkami i również wstawić do zamrażalnika. Na końcu wylać masę ogórkową. Wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc, żeby terrina porządnie zastygła.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kefir Nowalijki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować