Kefirowa terrina z nowalijkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kefir wymieszać z rozgniecionymi ząbkami czosnku, przyprawić solą, pieprzem i cukrem. Rozlać go na 3 dość równe porcje.
2.Do jednej porcji dodać ugotowane, starte na tarce jajka, posiekany szczypiorek i 2 łyżeczki chrzanu. Przyprawić.
3.Ugotowane buraczki obrać, pokroić i zmiksować na mus. Połączyć z drugą porcją kefiru i łyżeczką chrzanu. Przyprawić do smaku.
4.Ogórka obrać, usunąć wodnisty środek, resztę zetrzeć na tarce. Dodać do trzeciej porcji kefiru razem z posiekanym koperkiem. Przyprawić do smaku.
5.Żelatynę zalać zimnym mlekiem. Gdy napęcznieje podgrzać do rozpuszczenia, cały czas mieszając. Gdy lekko przestygnie, podzielić ją na 3 równe części i każdą połączyć oddzielnie z porcjami kefiru (jedną z jajkami, drugą buraczkową i trzecią ogórkową).
Formę wyłożyć folią spożywczą, wylać na dno masę jajeczną, wstawić na chwilę do zamrażalnika (dzięki temu szybciej zastygnie). Gdy zastygnie wylać na nią masę z buraczkami i również wstawić do zamrażalnika. Na końcu wylać masę ogórkową. Wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc, żeby terrina porządnie zastygła.
Komentarze