kefirek

0 (0 ocen)

  • 166 godz. 39 min

delikatna pianka kefirowa z galaretką i owocami idealna na gorące letnie popołudnia nie tylko dla dbających o linię

  • 166 godz. 39 min

Składniki:

  • 3 kefiry 0% po 400g

    2 galaretki o smaku jagodowym Winiary

    2 galaretki o smaku arbuzowym Winiary

    1 kg winogron (lub inne miękkie owoce)

    1 opakowanie żelatyny na 2.5 l wody

    200 mil mleka

    można dodać 1/2 szkl cukru pudru

Kefirek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kefirek 1. Galaretki rozpuścić wg przepisu na opakowaniu każdą w osobnym naczyniu, pozostawić do całkowitego stężenia. Stężałą galaretkę pokroić w średnią kostkę.

    Do kubka wlać mleko, wsypać żelatynę, wymieszać, wstawić kubek do kąpieli wodnej i rozpuścić dokładnie żelatynę.

    Każde grono winogron przekroić na pół, wyjąć ewentualne pestki. Owoce podzielić na dwie części.

    Kefir przelać do miski i mikserem na największych obrotach miksować ok 5-7 min, po tym czasie nie przestając ubijać dodawać cienką strużką rozpuszczoną żelatynę i dalej miksować 5 min.
    Gdy masa zacznie tężeć dodać, pokrojoną w kostkę galaretkę i jedną część winogron.

    Masę kefirową przelać do wyłożonej folią spożywczą tortownicy, wyrównać powierzchnię.

    Na wierzch ułożyć drugą część owoców.

    Wstawić najlepiej na całą noc do lodówki.

Porady

Ciasto ma delikatną piankową konstytucję i lekko kwaskowy smak kefiru, można przełamać ten smak dodając cukier puder podczas ubijania kefiru.

Komentarze

Podobne przepisy