Kefir z Grzyba tybetańskiego

5 (142 ocen)

Zrobienie tego smacznego i zdrowego napoju jest bardzo proste i możliwe do wykonania w domu.

Składniki:

  • Porcja na jedną osobę:

    2 łyżki czubate grzybka tybetańskiego
    1 szklanka mleka z butelki lub worka 200ml (3,2% lub od krowy świeże.NIE UHT !!!)
    słoik 1l
    gaza lub ręcznik papierowy +gumka recepturka (lub inna)
    drewniana łyżka ewentualnie plastikowa (nie metalowa!!!)
    sitko gęste plastikowe
    miska plastikowa lub szklana
Wystaw ocenę:

5 (142 ocen)

Zobacz również:

Napoje

Kefir z grzyba tybetańskiego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kefir z Grzyba tybetańskiego 1. Grzyba zalewamy szklanką mleka i przykrywamy gazą,obwiązując gumką.
  • Kefir z Grzyba tybetańskiego 2. Po upływie 24h odkrywamy gazę i drewnianą lub plastikową łyżką mieszamy całość.Następnie do plastikowej miski przecedzamy całość przez plastikowe sitko.
  • Kefir z Grzyba tybetańskiego 3. Po odcedzeniu przepłukujemy grzybka na sicie pod bieżącą zimną wodą do momentu az nie będzie pokryty mlekiem.
  • Kefir z Grzyba tybetańskiego 4. Przekładamy go do czystego słoika i zalewamy go szklanką mleka.Nakrywamy gazą i odstawiamy na 24h.

    Czynność powtarzamy codziennie przez 20 dni. Następnie robimy 10 dni przerwy . . .
    Kefir z grzybka smakuje jak zsiadłe mleko.Dla urozmaicenia mozna sobie dodać do niego świeże owoce np. maliny,jagody czy truskawki . . . .

Porady

Optymalna temperatura hodowli grzybka to 18-25 °C (temperatura pokojowa). Do hodowli grzybka używać niemetalowych przedmiotów !!!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kefir

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować