KEDGEREE (Ryba z ryżem w sosie curry)

4.5 (151 ocen)

Szybko,smacznie a co najważniejsze proste w przygotowaniu.

Składniki:

  • Normatyw surowcowy na 10 porcji
    ryż długoziarnisty 500g
    dorsz, turbot lub łosoś 1 kg
    masło 100g
    pieprz kajeński szczypta
    curry 2 łyżki
    jaja 8szt
    natka pietruszki 1 szt.
    chleb tostowy 10 kromek
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kedgeree (ryba z ryżem w sosie curry) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotuj jaja na twardo, obierz i pokrój w plastry. Ryż ugotuj na sypko w osolonej wodzie. Rybę zagotuj krótko w małej ilości wody, pozostaw w otwartym garnku 10 min; podziel na duże kawałki, usuwając jednocześnie ości. Odstaw do ostygnięcia. Do roztopionego masła wsyp curry i pieprz kajeński, podgrzej na małym ogniu przez minutę. Włóż ryż, wymieszaj, dodaj kawałki ryby i delikatnie wymieszaj. Ostrożnie włóż plasterki jajek, posyp natką pietruszki i podawaj natychmiast z tostami posmarowanymi masłem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Angielska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować