Keczup z przepisu naszych Mam i Babć

4.5 (146 ocen)

  • 3 godz.

Jeśli jesteście zwolennikami domowych przetworów i to z nutą sentymentu to zapraszam na wspaniały keczup domowy z przepisu naszych Mam i Babć z lat 70- tych. Przepis jest zupełnym pewniakiem, jedyne co ja zmieniam to użycie blendera pod sam koniec gotowania, aby keczup był super jednolity. Nadaje si

  • 3 godz.

Składniki:

  • Składniki:

    3 kg pomidorów, ja wybieram Limo
    5 dużych cebul
    1 szklanka cukru
    2 łyżki soli, polecam gruboziarnistą
    1/4 szklanka octu 10 %
    5-6 goździków
    10 ziaren pieprzu
    1 łyżeczka cynamonu
    1/2 łyżeczki imbiru
    1/2 łyżeczki papryki słodkiej
    1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej świeżo startej
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Keczup z przepisu naszych mam i babć - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Pomidory umyć, włożyć do wrzątku na kilka minut. Następnie włożyć do zimnej wody i obrać ze skórki.

    2. Cebulę obrać i pokroić na ćwiartki. Do garnka włożyć obrane pomidory, cebulę oraz wszystkie przyprawy oprócz octu. Gotować bez przykrycia ok 2 godzin, aby odparować połowę objętości. Pod koniec gotowania dodać ocet i gotować jeszcze ok. 30 minut.

    3. Jeśli masa pomidorowa nie ma jednolitej konsystencji, lub jeśli są duże kawałki cebuli warto całość zmiksować w blenderze, aby otrzymać gładki keczup.

    4. Gorącym keczupem napełniać słoje lub butelki i pasteryzować je przez 5 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Pomidor Ketchup

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować