Keczup z pieczonej papryki

0 (0 ocen)

Keczup domowy jest najlepszy i polecam go zrobić o każdej porze roku.

Składniki:

  • 1 kg czerwonej papryki
    3 kg pomidorów
    1/2 kg jabłek
    25 dag cebuli
    20 dag selera
    1/2 główki czosnku
    1/2 szklanki oleju
    1/2 szklanki cukru
    4 łyżki musztardy
    3 łyżki octu 10%
    4 liście laurowe
    10 ziaren ziela angielskiego
    3 łyżki soli
    1 łyżka pieprzu czarnego
    1 łyżka pieprzu ziołowego
    1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Keczup z pieczonej papryki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-23x3x0j 1. Paprykę ułożyć na blaszce i opiec w piekarniku nagrzanym do 200st około 30 minut po tym czasie zamknąć szczelnie w pojemniku lub foliowym worku i odstawić do wystudzenia, następnie obrać ze skórki i pokroić w mniejsze kawałki.
    Pomidory naciąć na czubku, przelać wrzątkiem i obrać ze skórek, pokroić na ćwiartki.
  • image-15q3l3t 2.
    Jabłka obrać i też pokroić na ćwiartki, a cebulę w piórka i seler w kostkę.
    W garnku podgrzać olej i podsmażyć na nim cebulę razem z selerem, dodać jabłka i pomidory oraz czosnek dosypać wszystkie przyprawy ( liście i ziele angielskie zawinąć w gazę ), gotować godzinę od czasu do czasu mieszając. Po upływie godziny dodać paprykę i gotować kolejne 2 godziny teraz wyjąć gazę z przyprawami i całość dokładnie zmiksować, następnie postawić na malutkim palniku i mieszając odparować do odpowiedniej gęstości. Kiedy keczup osiągnie odpowiednią gęstość dodać ocet i musztardę, dokładnie wymieszać i ewentualnie doprawić do smaku.
  • image-1tmhnui 3. Gorący przełożyć do małych słoików i odstawić do góry dnem do wystudzenia, przechowywać w chłodnym miejscu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.25 (290 ocen)

Opublikowany w Magazynie
ketchup z cukinii

To może cię zainteresować