Keczup z gruszką

4.49 (172 ocen)

  • 30 min

Co roku robie keczup a tym razem trafiła do niego gruszka i to był dobry strzał.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki:

    3 kg pomidorów
    4 cebule
    3 duże gruszki
    2 papryczki chilli

    Przyprawy:

    100 g cukru
    1/2 filiżanki octu
    sól
    3 liście laurowe
    2 ząbki czosnku
    kilka ziarnek ziela angielskiego
    4-5 goździków
    1/2 łyżeczki cynamonu

Wystaw ocenę:

4.49 (172 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Keczup z gruszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory umyć i pokroić na ćwiartki, tak samo cebulę.
    Gruszki obrać ze skórki i wydrążyć pestki i włożyć do pomidorów.
    Przykryć garnek i rozgotować pomidory.
    Gotować aż będą bardzo miękkie aby dały się zmiksować.
    Wtedy właśnie należy je zmiksować razem ze skórką.
    Do zmiksowanej papki pomidorowej dodać papryczki chilli, a także cynamon i sól do smaku.
    Przyprawy które mogą się zgubić w pulpie zawiązuję w gazę i wrzucam do masy.
    Dodaję cukier i gotuję do momentu jak masa zmniejszy swoją objętość o połowę.
    Wtedy dodajemy ocet i zagotowujemy.
    Wyjmujemy przyprawy.
    Gorący keczup wlewamy do wyparzonych słoiczków , zakręcamy i ustawiamy do góry dnem.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować