Keczup z cukini

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Zdrowy, domowy ketchup z cukinii to pyszny dodatek do kanapek i przekąsek. Do bezpośredniego spożycia oraz na zimę w formie przetworów.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,5 kg obranej cukinii
    0,5 kg cebuli
    3 czerwone papryki
    2 łyżki soli kamiennej
    1 szklanka cukru
    40 dag przecieru pomidorowego
    2 łyżki papryki słodkiej
    1 łyżka papryki ostrej
    1 cm imbiru
    bazylia
    gałka muszkatałowa
    zioła prowansalskie
    bazylia
    1 szklanka octu jabłkowego

Keczup z cukini - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię, paprykę i cebulę pokroić i zasolić na 2 godziny.
    Po tym czasie gotować 30-40 minut, następnie dodać zioła i przecier i gotować 20 minut.
    Po tym czasie dodać ocet i zblendować blenderem. Dodać do słoików i pasteryzować 10 minut od zagotowania.

Komentarze

Podobne przepisy