Kebab gyros

0 (0 ocen)

  • 30 min

Ulubiona sałatka mojego męża

  • 30 min

Składniki:

  • 1 podwójny filet z kurczaka
    1 przyprawa do gyrosa
    1 mała kapusta pekińska
    puszka kukurydzy
    2 średnie cebule
    0,5l słoik ogórków konserwowych
    majonez
    keczup
    4 łyżki oleju

Kebab gyros - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fileta z kurczaka myjemy , osuszamy za pomocą ręcznika papierowego i kroimy w kostkę. Mięso posypujemy przyprawą do gyrosa i pieczemy na rozgrzanym oleju. Zostawiamy do ostygnięcia.
  • 2. Ogórki konserwowe i cebulę kroimy w kostkę. Kukurydzę osączamy z zalewy. Kapustę pekińską kroimy w drobne paseczki.
  • 3. W salaterce wykładamy połowę kapusty pekińskiej i połowę mięsa smarujemy warstwą majonezu. Wykładamy pokrojone w kostkę ogórki i cebulę. Na warzywa wykładamy osączoną z zalewy kukurydzę smarujemy dość grubą warstwę keczupu i dodajemy pozostałe mięso.Na mięso wykładamy pozostałą kapustę pekińską smarujemy majonezem. Dekorujemy keczupem.

Porady

Do sałatki można dodać pastę pomidorowo- czosnkową: 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka oleju 2 ząbku czosnku

Komentarze

Podobne przepisy