Kawowy z masą krówkową

4.5 (180 ocen)

  • 2 godz.

Jest pyszne i delikatne.Smakuje wszystkim.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    6 jaj
    3/4 szkl cukru
    1 op cukru waniliowego 30g
    4 płaskie łyżki kawy mielonej
    3/4 szkl mąki tortowej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 olejek waniliowy

    Masa:
    2 szkl mleka
    1 op budyniu waniliowego
    1 op cukru waniliowego 30g
    4 łyżki cukru
    4 łyżki powideł śliwkowych
    4 łyżki mleka w proszku
    2 łyżki cukru pudru
    250g margaryny

    Dodatkowo:
    42 szt. herbatników
    1 puszka masy krówkowej 510g
    starta czekolada mleczna do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Desery Kawy

Kawowy z masą krówkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1)Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na sztywną pianę,dodać żółtka z proszkiem do pieczenia oraz olejek waniliowy i miksować 1 min.Wsypać mąkę i kawę i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.Ciasto przelać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (25x36cm)Piec około 30 min w 180 stopniach.

    2 )1 1/2 szkl mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. W 1/2 szkl mleka rozmieszać budyń i wlać do gotującego się mleka. Mieszać aż zgęstnieje.Margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puch, nie przerywając ucierania stopniowo dodawać zimny budyń.Dodać dżem oraz mleko w proszku.

    3)Ostudzone ciasto przecinamy na dwa płaty.Jedną część smarujemy masą krówkową i układamy herbatniki.Wykładamy 1/3 masy budyniowej i układamy herbatniki.Na herbatniki wykładamy 1/3 masy i przykrywamy drugim płatem ciasta. Wierzch smarujemy pozostawiona masą i dekorujemy starta czekoladą. Wstawiany do lodówki na noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kawa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować