Kawowy sernik na zimno na kruchym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie spodu: Mąkę, cukier puder, kakao przesiać, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Z ciasta uformować kulę i włożyć do lodówki.
2.Kawę rozpuścić w 2 łyzkach gorącej wody. Ser, jajka, mąkę, cukier, śmietanę zmiksować. Dodać rozpuszczoną i schłodzoną kawę, ponownie zmiskować.
3.Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia (ja wyłożyłam tylko spód). Schłodzone ciasto wyłożyć na boki i spód tortownicy. Nakłuć widelcem i wylać masę serową.
4.Piec w temp. 180oC ok. 1 godz.
5.Udekorować ubitą kremówką lub polewą czekoladową
Porady
Po upieczeniu sernik pozostawić następną godzinę w lekko otwartym piekarniku.
Komentarze