Kawowy deser

0 (0 ocen)

  • 30 min

To idealne połączenie smaku kawy, rumu i czekolady. Jeszcze się nie zdarzyło, żeby ten deser komuś nie smakował.Osoby dorosłe mogą polać deser rumem w którym moczyliśmy rodzynki.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki:
    • 2,5 szklanki mleka pełnego,
    • 3 łyżeczki żelatyny,
    • 1 łyżka cukru,
    • 1 kopiata łyżka dobrej kawy rozpuszczalnej,
    • 0,5 tabliczki czekolady,
    • ½ szklanki rodzynek,
    • 1/3 szklanki rumu

Kawowy deser - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na spodzie pucharków układamy pokrojoną w kostkę czekoladę. Rodzynki zalewamy rumem. W połowie szklanki mleka rozpuszczamy żelatynę. Pozostałe mleko gotujemy z cukrem. Do gotującego dokładamy kawę. Odstawiamy z ognia i łączę z rozpuszczoną żelatyną. Odstawiamy do przestygnięcia. Gdy „galaretka kawowa” tężeje wlewamy ją do pucharków , przykrywając czekoladę. Wstawiamy do zastygnięcia do lodówki.
    Przed podaniem koniecznie posypujemy odsączonymi rodzynkami. PYCHA

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy