Pyszne słodkie ciasteczka:), miły poczęstunek na walentynki nie tylko dla ukochanej osoby:)
1 godz. 20 min
Składniki:
Ciasto mandarynkowe
130 g mąki typ 650
3 łyżki cukru
skórka starta z 1 mandarynki
1 żółtko
90 g masła
sok wyciśnięty z 1/4 mandarynki
Ciasto kawowe
130 g mąki+2 łyżki
4 łyżki cukru
1,5 łyżki miałkiej kawy rozpuszczalnej
1 żółtko
90 g masła
1 łyżka śmietany 12%
Dodatkowo
cukier puder do posypania
Kawowo-mandarynkowe serduszka na raz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto mandarynkowe: Do miski przesiać mąkę, dodać cukier i skórkę z mandarynki. Wymieszać. Dodać żółtko i masło. Szybko zagnieść ciasto. Jeśli będzie zbyt suche dodać sok z mandarynki. Dokończyć zagniatanie, owinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na godzinę.
2.Ciasto kawowe: Do miski przesiać mąkę, dodać cukier i kawę. Wymieszać. Dodać żółtko i masło. Szybko zagnieść ciasto. Dodać śmietanę i zakończyć zagniatanie .Owinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na godzinę. Ciasteczka: Oba ciasta wyjąć z lodówki i rozwałkować na placek o grubości od 2-5 mm w zależności na jakie grube ciasteczka mamy ochotę.
3.Wykrajać foremką małe i duże serduszka z obu ciast. Na duże serduszka nakładać małe na zmianę: duże kawowe, małe mandarynkowe, duże mandarynkowe i male kawowe. Resztki ciasta można razem zagnieść i zrobić mieszane ciasteczka. Piekarnik nagrzać do 180 st. Blachę wyłożyć papierem i ułożyć ciasteczka. Piec około 11-13 minut. Wyjąc z piekarnika, ostudzić i posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Komentarze