Kawowiec z nutą brendy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 8 osób

Z nutą kawy, piernika i alkoholu.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • Biszkopt czekoladowy: 8jaj 1szkl cukru 1/3szkl mąki pszennej 1łyżeczka proszku do pieczenia 1budyń czekoladowy 2łyżki kakao Masa kawowa: 0,7l mleka 5łyżek cukru 2budynie waniliowe 2cukry waniliowe 4żółtka 2łyżki mąki ziemniaczanej 1 1/2margaryny 3łyżki kawy rozpuszczalnej 1/3 szkl wody Pierniki
    Do nasączenia:
    1szkl wódki Kawa z nutą brendy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Biszkopty Kawy

Kawowiec z nutą brendy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt czekoladowy: białka oddzielić od żółtek, ubij na puch. Dodaj partiami cukier następnie żółtka.Suche składniki przesiej przez sito i za pomocą łyżki wymieszaj z masą jajeczną. Przełóż do blaszki o wymiarach 24x28 i piec 35 min w 165c. Po upieczeniu biszkopt upuść na podłogę. Przetnij na pół i nasączyć alkoholem.
  • 2. Masa kawowa: w 1szkl mleka rozpuszczamy budynie, mąkę, żółtka i cukier waniliowy. Resztę mleka gotujemy z cukrem. Wlewamy mieszankę budyniową i gotujemy budyń. Studzimy. Margaryne dodajemy partiami do ostudzonego budyniu. Zmiksuj. Kawę rozpuszczamy w wodzie. Zostawiamy do wystygnięcia i łączymy z masą .pierniki zetrzeć na tarce o dużych oczkach i łączymy z masą
  • 3. Przełożenie: biszkopt- masa kawowa-biszkopt-odrobina masy-posypka z piernika
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować