Kawowe oponki hiszpańskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: w garnku zagotować wodę wraz z margaryną ,kawą i szczyptą soli, do gotującej się wody wsypujemy mąkę,
dokładnie mieszamy,aż ciasto będzie lśniące i będzie odchodziło od brzegów garnka. Odstawić do wystudzenia.
Papier do pieczenia pociąć na kwadraty o boku 10*10 cm ok. 26 szt.
2.Do wystudzonego ciasta dodawać po jednym jajku , miksując na gładkie ciasto.
3.Ciasto przekładamy do worka cukierniczego
i wyciskamy dwa płaskie krążki obok siebie. Tak samo postępujemy z pozostałym ciastem.
4.Kwadraty wkładać na rozgrzany olej papierem do góry, smażyć na rumiano, w międzyczasie zdjąć papier i przewrócić na druga stronę.
Usmażone oponki wykładamy na ręcznik papierowy ,odsączamy z oleju.
5.Masa kawowa: żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, wystudzić. Kawę również rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody,studzimy.
Kremówkę ubijamy z cukrem na sztywno, cienkim strumieniem wlewamy kawę oraz żelatynę , mieszamy. Odstawiamy do stężenia.
Masę kawową nakładamy do worka cukierniczego i przekładamy oponki.
Dekorujemy wiórkami białej czekolady Schładzamy przed podaniem.
Komentarze