Kawowe oponki hiszpańskie

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Pachnące i aromatyczne oponki, skuszą nie tylko wielbicieli kawy. Możemy je przygotować nie tylko w okresie Karnawału .

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Ciasto:
    -20 dag mąki
    -2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    -10 dag margaryny
    -4 jajka
    -250 ml wody
    -szczypta soli
    -olej do smażenia

    Masa kawowa:
    -200 ml śmietany kremówki
    -2 łyżeczki żelatyny
    -2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    -1/2 szkl. cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kawowe oponki hiszpańskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: w garnku zagotować wodę wraz z margaryną ,kawą i szczyptą soli, do gotującej się wody wsypujemy mąkę,
    dokładnie mieszamy,aż ciasto będzie lśniące i będzie odchodziło od brzegów garnka. Odstawić do wystudzenia.
    Papier do pieczenia pociąć na kwadraty o boku 10*10 cm ok. 26 szt.
  • 2. Do wystudzonego ciasta dodawać po jednym jajku , miksując na gładkie ciasto.
  • wyciskanie oponek 3. Ciasto przekładamy do worka cukierniczego
    i wyciskamy dwa płaskie krążki obok siebie. Tak samo postępujemy z pozostałym ciastem.
  • 4. Kwadraty wkładać na rozgrzany olej papierem do góry, smażyć na rumiano, w międzyczasie zdjąć papier i przewrócić na druga stronę.
    Usmażone oponki wykładamy na ręcznik papierowy ,odsączamy z oleju.
  • 5. Masa kawowa: żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, wystudzić. Kawę również rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody,studzimy.
    Kremówkę ubijamy z cukrem na sztywno, cienkim strumieniem wlewamy kawę oraz żelatynę , mieszamy. Odstawiamy do stężenia.
    Masę kawową nakładamy do worka cukierniczego i przekładamy oponki.
    Dekorujemy wiórkami białej czekolady Schładzamy przed podaniem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kawa Masa kawowa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Karnawał Impreza Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować