Kawowe ciasto z dwoma rodzajami winogron

0 (0 ocen)

Eleganckie i smaczne

Składniki:

  • ciasto : szklanka cukru, 6 jajek, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, łyżka kakao, łyżka kawy mielonej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia

    masa : 2 szklanki mleka, 200 g masła, 2 opakowania budyniu waniliowego, 2 łyżki cukru

    ponadto : jasne i ciemne winogrona, tłuszcz do formy

Kawowe ciasto z dwoma rodzajami winogron - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić z cukrem. Wbijać po jednym żółtku, ubijając. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kawę i kakao. Wymieszać. Blaszkę wysmarować tłuszczem, wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do foremki. Piec 35 minut w temperaturze 180 stopni. Ugotować budyń na mleku, dodając cukier. Masło utrzeć z ostudzonym budyniem. Ostudzony placek przekroić wzdłuż. Płaty ciasta przełożyć masą i winogronami.

Porady

Użyć blaszki o średnicy 29 cm.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy