Kawowe ciasto herbatnikowe

0 (0 ocen)

  • 4 godz.

Szybkie w przygotowaniu ciasto na zimno. Lekkie z wyczuwalną nutą kawową. Kawosze będą zachwyceni ciastem.

  • 4 godz.

Składniki:

  • 250 ml mocnej kawy,
    400 g herbatników,
    500 ml śmietany 3 0 %
    4 łyżki cukru,
    10 g żelatyny.

Kawowe ciasto herbatnikowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żelatynę rozpuszczany w gorącej wodzie i studzimy.

    Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem.

    Dno tortownicy wykładamy herbatnikami zamoczonymi w kawie. Na herbatniki wykładamy masę (ok 4-5 łyżki) przykrywamy warstwą namoczonych w kawie ciastek. Czynność tą powtarzamy,aż skończą nam się składniki. Ostatnią warstwą powinna być śmietana.

    Posypujemy pokruszonymi herbatnikami i posypką czekoladową.

    Wkładamy do lodówki na ok 3 godziny.

    Smacznego.

Porady

Do śmietany możemy również dodać potartą czekoladę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy