Kawowa Stefania

  • wyświetlono: 563 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Gdy byłam mała, bardzo mi smakował ten deser. Teraz robię go już sama.

RedakcjaPP
  • Oryginalny autor: Monika Bałchan, Chmielnik

Składniki

● 1 l mleka
● 1 szkl. cukru
● kostka margaryny
● 1 szkl. kaszy manny
● łyżka kakao
● cukier waniliowy
● 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
● 2 łyżki wiórków kokosowych
● 10 dag rodzynek
● 5 op. herbatników

Sposób przygotowania przepisu:

Kawowa Stefania

  • 1. Mleko zagotowujemy
    z margaryną i cukrami.
    Następnie cały czas
    mieszając, stopniowo
    wsypujemy kaszę
    mannę. Gdy zgęstnieje,
    dodajemy kakao
    i kawę. Dokładnie
    mieszamy.
    Zdejmujemy z ognia.
    Wsypujemy
    rodzynki i wiórki.
  • 2. Blachę o wymiarach
    20x32 cm wykładamy ciasno herbatnikami.
    Wylewamy gorącą masę,
    wierzch wyrównujemy. Przykrywamy
    resztą herbatników,
    lekko dociskając. Odstawiamy
    do wystygnięcia.

Porady

Stefanię możemy udekorować polewą czekoladową.

Notka redakcyjna

PPWS_12-2011

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

szkola_babciherbatniki

Komentarze

Podobne przepisy

Kawowa mleczna kanapka

Dodane przez: AnetaSłużałek

Kawowa mleczna kanapka

Dla tych co lubią kawę polecam...

Deser kawowy

Dodane przez: czarrna

Deser kawowy

Puszysta, kawowa pianka :)

tort kawowy

Dodane przez: lidien

Tort kawowy

lekki kawowy tort z masą śmietanową

Placek kawowy

Dodane przez: 19kingus90

Placek kawowy

Przepis mojego autorstwa. Kawowy...

kawowiec

Dodane przez: Milena127

KAWOWA POKUSA

Zdecydowanie tego deserku nie może...

tiramisu

Dodane przez: EvciaDG

Tiramisu kawowe

Lekki delikatny deser :)