Kawowa Stefania

  • wyświetlono: 510 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Gdy byłam mała, bardzo mi smakował ten deser. Teraz robię go już sama.

RedakcjaPP
  • Oryginalny autor: Monika Bałchan, Chmielnik

Składniki

● 1 l mleka
● 1 szkl. cukru
● kostka margaryny
● 1 szkl. kaszy manny
● łyżka kakao
● cukier waniliowy
● 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
● 2 łyżki wiórków kokosowych
● 10 dag rodzynek
● 5 op. herbatników

Sposób przygotowania przepisu:

Kawowa Stefania

  • 1. Mleko zagotowujemy
    z margaryną i cukrami.
    Następnie cały czas
    mieszając, stopniowo
    wsypujemy kaszę
    mannę. Gdy zgęstnieje,
    dodajemy kakao
    i kawę. Dokładnie
    mieszamy.
    Zdejmujemy z ognia.
    Wsypujemy
    rodzynki i wiórki.
  • 2. Blachę o wymiarach
    20x32 cm wykładamy ciasno herbatnikami.
    Wylewamy gorącą masę,
    wierzch wyrównujemy. Przykrywamy
    resztą herbatników,
    lekko dociskając. Odstawiamy
    do wystygnięcia.

Porady

Stefanię możemy udekorować polewą czekoladową.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

szkola_babciherbatniki

Komentarze

Podobne przepisy

Francuskie prezenciki z dżemem.

Dodane przez: patunia1987

FRANCUSKIE PREZENCIKI Z DŻEMEM

Pyszne francuskie prezenciki z...

JOGURTOWE BABECZKI Z TRUSKAWKAMI

Dodane przez: patunia1987

Babeczki jogurtowe z truskawkami

pYSZNE MUFFINY JOGURTOWE Z TRUSKAWKAMI...

image-062e1am

Dodane przez: viki2903

Faworki / chrusty

Faworki / chrusty

image-26u18gk

Dodane przez: viki2903

Pączki z miodem

Pączki z miodem

image-0kwv0ty

Dodane przez: viki2903

krem czekoladowy z wafelkami

obłędny czekoladowy deser który...

Mandarynkowa panna cotta

Dodane przez: 2milutka

Mandarynkowa panna cotta

Deser bez pieczenia na ciepłe wiosenne...