Kawowa rozkosz

4.5 (160 ocen)

Niebiańskie ciasto na pierwsze dni wiosny

Składniki:

  • Ciasto:
    4 jajka,
    1 szkl. mąki,
    1 szkl. cukru,
    proszek do pieczeniaMasa:

    Masa:
    200 g margaryny Kasia
    4 żółtka
    1 jajko całe
    2 szkl. mleka w proszku
    450 g serka waniliowego homogenizowanego
    1 szkl. cukru pudru
    3 łyżeczki żelatyny


    1 op. biszkoptów
    napar z kawy z dodatkiem olejku migdałowego lub amaretto
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Desery Kawy

Kawowa rozkosz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: jajka ubic z cukrem na puch, dodać mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia, delikatnie wmieszać. Piec ok 30 min w 180 C Masa: Żółtka i jajko utrzeć na parze z cukrem pudrem. Margarynę utrzeć na puch, dodawać stopniowo masę jajeczną. Nastepnie dodać mleko w proszku i serki. Wmieszać. Na sam koniec dodać rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę (3 łyżeczki rozpuścić w 1/4 szkl. wody). Na biszkopt wyłożyć połowę masy, ułozyć biszkopty nasączone w kawie i rozsmarować pozostalą masę. Całość posypać kakao.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kawa Serek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować