Kawowa rolada na mascarpone z deliacjami

4.5 (178 ocen)

Tyle rolad już robiłam a zapominałam zrobić z ukochaną kawą,więc nadrabiam to przeoczenie:).Rolada z najserdeczniejszymi życzeniami dla Wszystkich Mam:)))

Składniki:

  • Biszkopt:

    4 jajka rozm. M
    1 szklanka cukru
    5 łyżek mąki pszennej typ 450
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej miałkiej

    Masa serowa:

    375 g serka mascarpone
    3 łyżki domowego cukru waniliowego
    1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej miałkiej
    3 łyżki likieru śmietankowo-waniliowego

    Bita śmietana:

    400 g śmietany 30%
    2 łyżki domowego cukru waniliowego
    1 łyżka kawy
    2 śmietan-fixy

    Dodatkowo:

    1 opakowanie delicji w dowolnym smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Desery

Kawowa rolada na mascarpone z deliacjami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jajka ubić z cukrem na biała masę 1. Biszkopt: Jajka utrzeć na puszystą biała masę z cukrem. W osobnej misce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia,przesiać.Dodać kawę i wymieszać.
  • dodać suche składniki i wymieszać 2. Stopniowo wsypywać suche składniki do masy jajecznej i delikatnie mieszać łyżką drewnianą.
  • ciasto wylać na płasko 3. Piekarnik rozgrzać do 185 st. Blachę ( od piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto na płasko. Piec około 8-10 minut. Wyjąć z piekarnika na czystą ściereczkę,papierem do góry. Papier zdjąć i biszkopt razem ze ściereczką zwinąć w rulon. Pozostawić do ostygnięcia.
  • serek wymieszać z kawą 4. Przełożenie: Do miski przełożyć serek mascarpone ,dodać cukier i kawę i dobrze wymieszać. Dodać likier i jeszcze raz wymieszać.
  • 5. W miseczce wymieszać śmietan-fixy z cukrem i kawą.Śmietanę przelać do wysokiej miski i wstępnie ubić. Dodać mieszankę suchych składników i ubić na sztywno.
  • połączyć serek z bitą śmietaną 6. 2/3 śmietany dodać do serka i delikatnie ale dobrze wymieszać.
  • rozsmarować masę i ułożyć delicje 7. Biszkopt rozwinąć i rozsmarować krem serowo-śmietanowy. Ułożyć delicje w taki sposób aby jedna na drugą delikatnie zachodziła.
  • 8. Ponownie zwinąć biszkopt. Resztą śmietany udekorować wierzch rolady. Odłożyć do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować