Tyle rolad już robiłam a zapominałam zrobić z ukochaną kawą,więc nadrabiam to przeoczenie:).Rolada z najserdeczniejszymi życzeniami dla Wszystkich Mam:)))
Składniki:
Biszkopt:
4 jajka rozm. M
1 szklanka cukru
5 łyżek mąki pszennej typ 450
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej miałkiej
Kawowa rolada na mascarpone z deliacjami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Jajka utrzeć na puszystą biała masę z cukrem. W osobnej misce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia,przesiać.Dodać kawę i wymieszać.
2. Stopniowo wsypywać suche składniki do masy jajecznej i delikatnie mieszać łyżką drewnianą.
3.Piekarnik rozgrzać do 185 st. Blachę ( od piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto na płasko. Piec około 8-10 minut. Wyjąć z piekarnika na czystą ściereczkę,papierem do góry. Papier zdjąć i biszkopt razem ze ściereczką zwinąć w rulon. Pozostawić do ostygnięcia.
4. Przełożenie: Do miski przełożyć serek mascarpone ,dodać cukier i kawę i dobrze wymieszać. Dodać likier i jeszcze raz wymieszać.
5.W miseczce wymieszać śmietan-fixy z cukrem i kawą.Śmietanę przelać do wysokiej miski i wstępnie ubić. Dodać mieszankę suchych składników i ubić na sztywno.
6. 2/3 śmietany dodać do serka i delikatnie ale dobrze wymieszać.
7.Biszkopt rozwinąć i rozsmarować krem serowo-śmietanowy. Ułożyć delicje w taki sposób aby jedna na drugą delikatnie zachodziła.
8.Ponownie zwinąć biszkopt. Resztą śmietany udekorować wierzch rolady. Odłożyć do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Smacznego!
Komentarze