Ciasto Kawowa pychotka

0 (0 ocen)

  • 60 min

Tort nie ma historii, ale za to jest ciekawy bo wymyślony pod wpływem chwili. Nie miałam pomysłu na ciasto urodzinowe dla syna który kończył swoje ostatnie naście lat, więc stwierdziłam, że zrobię biszkopt makowy ( kształt torta) przełożony wiśniami i jakomś kremem. Wyszło mi to .... :)

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt :
    5 jaj
    15 dkg cukru
    12 dkg mąki
    3dkg maku
    Krem:
    kremówka 250ml
    serek mascarpone 250g
    cukier puder, kawa rozpuszczalna nescafe espresso
    Nadzienie:
    wiśnie z kompotu
    czubata łyżeczka żelatyny
    cukier lub c.waniliowy
    mielone goździki
    Dekoracja:
    małe beziki
    posypka owocowa
    wiórki czekolady
    Można dodać likier amaretto do nasączania spodów biszkoptowych.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto kawowa pychotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Ubijamy białka na sztywną pianę (można na parze), dodajemy powoli cukier (przy końcu ubijania) , na koniec dodajemy żółtka. Przesianą mąkę oraz mak dodajemy do ubitych jajek i delikatnie mieszamy drewnianą łopatką zataczając ósemki(tak aby jak najwięcej wtłoczyć powietrza do ciasta, nie dodajemy proszku, ciasto na bank wyrośnie). Wylewamy na tortownicę (ok 12 porcji , średnia blaszka). wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 160 stopni i pieczemy od 30-45 min. na grzałce górnej bez termoobiegu. Biszkopt można upiec dzień wcześniej.
  • 2. Przygotowanie nadzienia i kremu:
    W tym czasie co piecze się ciasto, odcedzamy wiśnie z kompotu, wkładamy do garnka, podgrzewamy (czasami gdy są zbyt kwaśne wiśnie można dodać cukier) dodajemy mielone goździki, mieszamy, miksujemy niezbyt dokładnie aby wiśnie były w kawałkach rozdrobnionych. Dodajemy żelatynę, mieszamy dokładne i nie gotujemy. Ubijamy kremówkę, jak zacznie gęstnieć dodajemy porcjami mascarpone i cukier puder. Dokładnie miksujemy, nie za długo. Na koniec wsypujemy kawę, mieszamy łyżką.
  • 3. Biszkopt dzielimy na 3 części.
    Na pierwszą nakładamy krem kawowy (wcześniej biszkopt można nasączyć likierem amaretto). Kolejny krążek przekładamy zmiksowanymi wiśniami. Na koniec dajemy krem, zostawiając część tego kremu na pokrycie boków tortu. Dekorujemy posypką, bezami i wiórkami czekolady.

Porady

Biszkopt może być bez maku. Doskonale komponuje sie ten zestaw z likierem amaretto. Wiśnie można zastąpić truskawkami lub porzeczką. Tort można przełożyć bezikami, ale trzeba uważać wtedy z ilością cukru. Przepis na biszkopt bez proszku, to doskonała alternatywa dla małych dzieci (wtedy warto podać go z musem jabłkowym własnej roboty z dodatkiem galaretki żeby masa się trzymała lub dodając do musu sok jabłkowy rozmieszany z budyniem waniliowym). Moje dziecko takie ciasto jadło już w wieku 6 m-cy. :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować