Kawior z octu balsamicznego i octu z białego wina

4.5 (151 ocen)

  • 15 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Od dawna przymierzałam się do wykonania takiego kawioru, gdyż jest to ciekawy dodatek do sałatek i przystawek. Przedstawiam wam kawior z octu w dwóch wersjach czarny i biały.

  • 15 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • czarny kawior:
    100 ml octu balsamicznego z czerwonego wina
    2 g agar agar
    50 ml wody
    olej rzepakowy około 200 ml

    biały kawior:
    100 ml octu z białego wina
    2 g agar agar
    50 ml wody
    olej rzepakowy około 200 ml
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Kawior z octu balsamicznego i octu z białego wina - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-20qwdy0 1. Olej wlewamy do naczynia, warstwa oleju powinna wynosić około 0,5cm. Olej odstawiamy na 1-2 godziny do lodówki.

    Czarny jak i biały kawior wykonujemy w taki sam sposób. W garnuszku rozpuszczamy agar w ciepłej wodzie dolewamy ocet. Doprowadzamy do zagotowania.
  • image-1usj4wu 2. Gorący ocet nabieramy za pomocą pipety, a następnie po kropelce wkrapiamy do zimnego oleju.
  • image-25vb2e9 3. Ocet wkrapiamy tak, by kuleczki nie nachodziły na siebie. Odstawiamy do lodówki, by dobrze zastygły.
  • 4. Analogicznie postępujemy przy robieniu białego kawioru.

Porady

Rada: Jeśli ocet stężeje i zrobi nam się w garnuszku galaretka należy ponownie zagotować i można kontynuować pracę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować