Kawior z bakłażana.

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Przepis z lat 80-tych a w mojej rodzinie przetrwał do dnia dzisiejszego.

  • Łatwy

Składniki:

  • - bakłażan duży: 1 sztuka
    - oliwa: 3 łyżki
    - ocet winny: 1 łyżeczka
    - majonez: 2 łyżki
    - natka pietruszki - drobno posiekana: 1 łyżka
    - sól,pieprz: 4 szczypty
    - czosnek (ząbki) wyciśniety: 2 ząbki

Kawior z bakłażana. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kawior z bakłażana 1. Bakłażana umyć,osuszyć i włożyc do piekarnika na 35-40 minut - upiec.Zapach wędzoniki bedzie świadczył o upieczeniu.
    Gorącego bakłażana obrać se skórki i drobno posiekac drewnianym nożem bo przy zetknięciu z metalem zmienia barwę.
    Włożyc do makutry,dodac olwę i utrzeć drewniana łyzka lub wałkiem na puch.Następnie dodac posiekany lub przecisniety czosnek,ocet ,sól i pieprz,natkę a na koniec majonez i wymieszać.
    Podawać jako przystawkę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy