Aromatyczna, bogata smakowo łopatka wieprzowa w gęstym pomidorowym sosie, świetnie smakuje z różnymi dodatkami, ale ja podałam ją z ziemniakami z wody i surówką z kiszonej kapusty
Kawałki wieprzowiny w pomidorowym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem kuchennym, pokroić w dość duże kawałki i umieścić w pojemniczku, w którym będzie się marynować (u mnie pojemniczek próżniowy).
Dodać składniki marynaty i dokładnie wymieszać, pojemniczek przykryć i odstawić do lodówki na co najmniej kilka godzin.
2.W rondlu rozgrzać 2 łyżki oleju, włożyć mięso i obsmażyć je ze wszystkich stron, aż zmieni kolor.
Dodać obraną i pokrojoną w piórka cebulę, smażyć razem 4-5 minut pilnując, żeby cebula się nie przypaliła.
Wlać szklankę gorącej wody, dosolić do smaku, przykryć i na wolnym ogniu dusić do miękkości.
3.Łyżeczkę mąki pszennej dokładnie rozetrzeć z 1/2 szklanki zimnej wody, dodać do mięsa wraz z koncentratem pomidorowym.
Dokładnie wymieszać i gotować razem jeszcze 2-3 minuty. W razie potrzeby doprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem.
Komentarze