REKLAMA

Kawałki szynki w sosie chrzanowym

wyświetlono: 81 | dodany do książki kucharskiej: 0 | polecenia: 0

Macie może za dużo szynki wieprzowej ? Podam wam dobry przepis na przepyszne kawałki mięsa z szynki w sosie chrzanowym być może zechcecie z niego skorzystać

opublikowany: 18.01.2022
Udostępnij Pinterest
  • dla 4 osób
  • 5 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,300 kg szynki wieprzowej,

    3,5 szklanki przegotowanej letniej wody - szklanka 210 ml,

    2 łyżki suszonej włoszczyzny,

    2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,

    4 ziarenka ziela angielskiego,

    1,5 łyżeczki czosnku niedźwiedziego,

    2 łyżki oleju

    sos :

    4 łyżki śmietany 18 %,

    3 łyżeczki chrzanu tartego,

    1 płaska łyżeczka cukru,

    1 płaska łyżka mąki pszennej
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • obiad 1. Przygotowaną szynkę dokładnie wypłukać i osuszyć na durszlaku z nadmiaru wody w której była myta pokroić w plastry po 3 centymetry, na patelnię wlać dwie łyżki oleju rozgrzać go a następnie ułożyć przygotowane plastry szynki i obsmażyć je na ładny rumiany kolor z obu stron. Po obsmażeniu wlać trzy szklanki wody ( nie wlewać zimnej ponieważ mięso będzie dłużej twarde ), w trakcie duszenia się mięsa pod przykryciem wsypać suszoną włoszczyznę oraz czosnek niedźwiedzi roztarty w dłoniach i nadal dusić na małym ogniu dużego palnika gazu
  • obiad 2. Jak już z duszącego się mięsa wyparowało dwie szklanki wody wlać wtedy jeszcze pół szklanki wody wsypać łyżeczkę natki pietruszki i jak mięso jest już miękkie wtedy dopiero wsypać przyprawę uniwersalną. W trakcie duszenia się mięsa z przyprawami przygotować sos, do salaterki dodać śmietanę, chrzan, cukier oraz łyżkę płaską mąki i gorący wywar z duszącego się mięsa i całość wymieszać różdżką kuchenną do czasu aż nie będzie grudek z mąki
  • obiad 3. Gdy z duszącego się pod przykryciem mięsa wyparowało już większość wody a mięso zaczyna się rozpadać wtedy wlać przygotowany wcześniej sos zamieszać dodać jeszcze według swego smaku suszonej natki pietruszki i zagotować na wolnym ogniu do powstania sosu. Jak już sos ma odpowiednią konsystencję zdjąć z ognia, jeżeli ktoś nie toleruje śmietany można ją pominąć cukier dodaję tylko dlatego aby śmietana się nie zważyła
  • obiad 4. Tak przygotowane kawałki szynki w sosie chrzanowym podałam z ugotowaną kaszą pęczak jęczmienną oraz jako surówka mojej produkcji ćwikła z dodatkiem cebuli i odrobiną oleju. Mięso wyszło tak cudownie miękkie że aż rozpływało się w ustach, tak że warto było tyle czasu czekać aby smacznie zjeść

Porady

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Martyna1991 martyna

Karkówka w sosie chrzanowym

Duszona karkówka w sosie chrzanowym. Do podania z ziemniakami, kaszą czy też makaronem.

kategoria: Dania główne Sosy sos chrzanowy opublikowany: 01.04.2015 | wyświetlono: 31711 Książki kucharskie: 14 | Polecenia: 1
Dodane przez: natalia2004 natalia2004

Schab w sosie chrzanowym

Pyszne mięso w prostym sosie chrzanowym.

kategoria: Dania główne sos chrzanowy opublikowany: 18.04.2015 | wyświetlono: 107950 Książki kucharskie: 9 | Polecenia: 2

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE