Soczyste, aromatyczne mięsko. Jedno z ulubionych dań mojego męża. Najwięcej czasu zajmuje macerowanie mięsa, a reszta w zasadzie robi się sama. Zapraszam:)
1 godz. 10 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
2 udka z kurczaka
2 podudzia z kurczaka
2 skrzydełka z kurczaka
1 puszka pomidorów krojonych
2 ząbki czosnku
4 łyżki oleju
2 mandarynki
2 łyżki syropu trzcinowego
1/2 łyżeczki harrisy w proszku
sól do smaku
Kawałki kurczaka w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć i osuszyć. Oprószyć solą z każdej strony. W misce wymieszać olej z sokiem wyciśniętym z mandarynki. Dodać harissę i syrop trzcinowy. Wymieszać. Do marynaty włożyć mięso i wymieszać całość. Wstawić do lodówki na całą noc.
2.Patelnię mocno rozgrzać i wlać na nią marynatę z miski, ułożyć kąski kurczaka. Mocno zrumienić z każdej strony.
3.Gdy to nastąpi dodać posiekany czosnek i wlać pomidory. Do puszki wlać wodę ( do całej puszki) i przelać na patelnię.
Ogień zmniejszyć płomień, przykryć pokrywką i dusić do miękkości. Powinno też sporo płynu wyparować. Przed podaniem dosmaczyć solą.
Komentarze